Varför citronvatten varje morgon?


Jag startar i stort sätt alla morgnar med ett glas varm citronvatten.
Men jag ska också vara ärlig och säga att det glöms ibland.

Varför jag gör då det?
Det vill jag ta upp idag igen :).


             Det finns många anledningar att dricka citronvatten varje dag. Här är några av dem:
1. Det balanserar pH-värdet i kroppen
Citron är trots sin syrliga smak ett extremt basiskt – så kallat alkaliskt – livsmedel. Citron hjälper till att neutralisera pH-värdet i din kropp något som i sin tur motverkar sjukdomar, inklusive cancer.
Nobelpriset 1931 delades för övrigt ut just för upptäckten att cancerceller trivs i försurad miljö men inte kan överleva i basisk miljö.
2. Stärker immunförsvaret
Citron innehåller mycket C-vitamin, vilket motverkar förkylningar och och stärker immunförsvaret. C-vitaminet i citroner har antiinflammatoriska effekter och förbättrar dessutom upptaget av järn i kroppen, vilket också spelar en viktig roll för immunförsvaret.
3. Minskar inflammationer
Att dricka citronvatten bidrar till att balansera upp surheten i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, vilket är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.
4. Ger friskare andedräkt
Citron är känt för att dels ge fräschare andedräkt, dels ge fräschare munhälsa och kunna lindra tandköttsinflammation. Men vänta gärna en tag med att borsta tänderna efter att du druckit ditt citronvatten eftersom det annars kan leda till att tandemaljen urholkas.
5. Rensar din kropp
Citron hjälper till att driva ut toxiner, alltså gifter, ur din kropp. Detta bland annat på grund av att citroner är vätskedrivande, vilket gör att du gör dig av med gifter snabbare än vanligt. Citronsyra stimulerar även leverns avgiftningsprocess.
6. Kan motverka sötsug – och hjälpa viktminskning
Citroner kan på grund av sitt höga pektininnehåll, det vill säga fibrer, vara ett stöd vid viktminskning eftersom detta bland annat motverkar sötsug. Studier har även visat att människor som äter en mer basisk kost går ner i vikt snabbare än andra.
7. Förbättrar och rengör din hy
Vissa upplever hur de plötsligt blir av med problem som eksem eller akne. Antioxidanter, som bland annat C-vitamin, bidrar bland annat till att minska rynkor och utslag. C-vitamins alkaliska egenskaper kan eliminera vissa typer av bakterier som är kända orsaker till problemhy. Du får en renare och finare hy, bland annat på grund av citronens utrensande effekt.
8. Piggar upp humöret
Doften av citron sägs vara en ”humörförbättrare” och även ha energigivande egenskaper. C-vitamin sägs också vara bra för återhämtning vid olika grader av stress.
9. Främjar läkning
Citroner är proppfyllda med C-vitamin vilket bland annat främjar sårläkning. C-vitamin sägs även hjälpa kroppen snabbare återhämta sig från skador.
10. Underlättar matsmältning
På grund av dess giftrensande effekt påstås citronsaft även kunna trigga levern att producera galla, en syra som behövs för matsmältningsprocessen. Citroner innehåller dessutom vitaminer och mineraler som enligt ayurvedisk lära sägs minska antalet toxiner i mag-tarmkanalen. Citron lindrar även matsmältningsbesvär som gaser, rapningar och halsbränna.
Tycker absolut att ni ska prova att börja morgonen med citronvatten.
Bästa effekt är 1h innan du äter något annat...

Önskar er en härlig fredag.

Kommentarer

Populära inlägg